Read more: http://www.wayneharraz.com/2015/04/how-to-score-100-seo-at-chkmecom.html#ixzz3d6YfFT3V July 2015 ~ olahbersama® Blogger Widgets

July 30, 2015

0 Comments

Chapter 187 || Aidilfitri 2015

| Posting by: jie || Photo by : Edy | 

Bismillahirrahmanirrahim,

Pagi raya macam biasa. Bangun dan bersiap-siap ke surau untuk Solat Hari Raya. 

Ni semua aktiviti lepas raya. 


Zahin masa ni merajuk. Sebab kena usik dengan aku. Terus bad mood. 
Pastu semua orang salahkan aku. 
"Ni semua kamu la punya pasal" Eh

Sesi memujuk. Masih masam. 
Sampin tu taun depan kena beli baru. Dah singkat sangat. 

Baru nak setting kamera...

Terselit model sorang kat tengah-tengah tu...






Ratu hatiku...

Haa... mood Zahin dah Ok. Senang je nak handle. 




Lepas Zohor kami ke Kuala Kangsar beraya di sana pulak. Balik beraya masing-masing lapar balik. Tapi aku jamu gambar ZZ makan je lah. Gambar kami semua dah tak senonoh.

Kat rumah masa first raya ada ketupat palas, kari daging, lemang (beli), nasi tomato, ayam masak merah, dan bihun dan sup tulang. 






Tu je lah kisah raya pertama di siang hari.
Malam lain pulak critanya. Nanti kita sambung.

ok bai. 










July 28, 2015

2 Comments

Chapter 186 || Malam raya

| Posting by: jie || Photo by : Edy |

Bismillahirrahmanirrahim,

Malam Raya dah ada di Sungai Siput.

Rabu aku keje lagi. En Edi dah cuti. balik keje sibuk la mengemas. Sampai puas hati, pukul 2.00 pagi baru gerak dari rumah. ZZ pun sambung tidur dalam kete. Kami sampai Sungai Siput dalam pukul 6.00 pagi gitu. Tak sempat sahur kat rumah.

ZZ la paling seronok. Main bunga api. Walaupun dah lambat, kita #throwback je lah.

Kerusi tempat letak pelita tu mak aku buat sendiri. Cari tayar. Isi sampah/ tanah/ pasir, Pastu konkrit.

Eh dulu masa sekolah ada yang pernah panggil aku konkrit. Sebab aku budak awam dan aku ni kasar sangat. Tolak pun tak jatuh iolls . Macam konkrit. Kah kah.



Zahin yang semakin bulat.



Aku jadi tukang perati je. Tukang kaut sampah. Tukar ajar lompat-lompat. Aku la tu. 


SELAMAT HARI RAYA!!!

July 24, 2015

1 Comments

Chapter 185 || Rapuh.

| Posting by: jie || Photo by : jie ||

Bismillahirrahmanirrahim,

# Perasaan aku. Sekarang. Astaghfirullah. 



Detik waktu terus berjalan
Berhias gelap dan terang
Suka dan duka tangis dan tawa
Tergores bagai lukisan


Seribu mimpi berjuta sepi
Hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata

kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidupku


meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu


maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta


Detik waktu terus berlalu
Semua berakhir padaMu





Selamat Hari Raya everyone. 
Nanti iolls update entry Raya. 
Soon.

ok bai. 

July 14, 2015

3 Comments

Chapter 184 || Persiapan Raya 2015

| Posting by: jie || Photo by : jie | 

Bismillahirrahmanirrahim,

Haritu aku ada beli kain di JAKEL. Konon first time nak tempah baju setelah berkahwin. Tapi tak siappp.. Alasannya aku hantar lambat. Aku pun malas nak sakit hati.. So aku ambil balik semua kain. Tempah untuk raya haji je lah. Kalau panjang umur. 

En. Edi suggest kita takyah beli baju raya. Beli untuk anak-anak je. Aku pulak rasa "Ehhh.. mana boleh. Raya ni. Kena beli".

haritu cuti balik kampung kami ke Tesco Seberang Jaya. Mak ai ramainya orang. semua sibuk beli baju raya. Aku pun masih dalam peringkat pemulihan masa tu. So pening tengok ramai orang. Takde mood nak pilih baju. Serious. So aku bagitau En. Edi yang aku sokong cadangan dia. Maka keluarlah kami dari kedai itu dan berjalan-jalan cuci mata sahaja.

Sebenarnya aku ada tempah jubah. Tapi jubah plain saja. Yang aku boleh pakai bila-bila. Takde lace, takde manik, takde design raya.. Ok la tu. Walaupun tak glamer, kira baju baru. Kira baju raya lah. En. Edi pun ada baju melayu seakan-akan kaler tu. 

Jadinya kami hanya beli baju anak-anak. Sebab malas juga nak fikir, jadi baju kami dengan ZZ tak sama warna. Boleh je. Pastu beli baju kasual anak-anak juga. 

Kenapa aku jadi macam ni?

* Sebab takmau membazir.
* Sebab aku ada few jubah yang aku baru pakai sekali 2 je. Iolls bukan retiss. So orang tak perasan pun pakai baju lama. Hehehehe.
* Mood nak berbaju baru takde.
* Sebab nampak satus kat FB. Lebih kurang macam ni lah. "Puasa pun ala kadar. Raya nak berlebih-lebih pulak. Malulah kat Allah". OK mak sentap dengan statement ni. Sebab mak tinggal puasa dah 13 hari. Dalam sejarah. Sebab sakit. Jadi apa reason aku nak beraya sakan? Sedangkan puasa pun tak sebagus mana?

Sebenarnya sebab yang last tulah yang utamanya. Aku malu. Malu dengan Allah. Ni aku cerita tentang aku saja tau. Takde kena mengena dengan sesiapa saja di DUNIA ini. Wallahi.

Bila aku bukak page yang jual baju lawa, aku puji dulu. Pastu aku pangkah. Pangkah sebab takut tak kuat iman. Membeli sekadar mengikut nafsu.

So tahun ni tema iolls adalah jubah. Kita mix and match saje. 

Di kesempatan ini juga aku nak mohon ampun dan maaf atas segala kesilapan dan kekasaran bahasa sepanjang aku buat entry. Tiada niat untuk berbangga diri atau merasa hebat. Hanya sekadar perkongsian untuk dibaca diwaktu senggang dan juga sebagai rujukan anak-anak bila aku tiada nanti.




ok bai. 
2 Comments

Chapter 183 || KITA PENDUDUK SYURGA...

| Posting by: jie || Photo by : - | 

Bismillahirrahmanirrahim,

Sekadar perkongsian group whatsapp..yang sangat terkesan di hati ini. Ya Allah, permudahkanlah

Salam
Kita bukan penduduk bumi,
kita adalah penduduk syurga.

Maka carilah bekal untuk kembali ke tempat asal,
kembali ke kampung halaman kita.

Dunia bukannya rumah kita,
maka janganlah kita terlalai mencari-cari kesenangannya.

Kita hanya musafir dalam perjalanan kembali kerumah kita.
Bukankah mereka yang bermusafir  selalu mengingati dan mencari buah tangan untuk kekasih hatinya yang menunggu di rumah?

Lantas, apakah yang kita bawa untuk penghuni rumah kita, Rabb yang mulia?
Dia hanya meminta amal sholeh, keimanan, taubat serta rasa rindu padaNya yang menanti di rumah.
Begitu beratkah memenuhi harapanNya?

Kita tidak berasal dari bumi,
kita adalah penduduk syurga.
Rumah kita jauh lebih indah di sana.

Kenikmatannya tiada terlukis, dihuni oleh orang-orang yang mencintai kita.
Ada pasangan2 sholeh serta tetangga dan kerabat yang menyejukkan hati dan mata.

Mereka rindu kehadiran kita, setiap saat menatap, menanti kedatangan kita.
Mereka menanti khabar baik dari Malaikat Maut.
Bila Keluarga mereka akan pulang.

Ikutilah peta (Al Qur'an) yang telah Allah titipkan sebagai pedoman musafir kita.
Jangan sampai tersalah arah dan berbelok ke rumahnya iblis Laknatullah, iaitu neraka.

Kita bukan penduduk bumi,
kita penduduk syurga.
Bumi hanyalah perjalanan. Bermusafirlah dengan berbekalkan sebaik-baik bekal (taqwa); agar kita dapat
kembali ke rumah kita...

Wassalam..

July 11, 2015

3 Comments

Chapter 182 || Wean Off

| Posting by: jie || Photo by : - | 

Bismillahirrahmanirrahim,

Akhirnya secara official Zahra dah wean off BF. Panjang jugak journey kali ni. Masa zahin dulu aku stop masa start pregnant Zahra. Beria-ia mak aku suruh stop. Letak asam jawa la.

Aku masa tu takde knowledge ikut je la.

Journey BF? Aku memang totally korek ilmu masa bersalinkan Zahra. Selepas bersalin. Masa pregnant just NIAT je. Padahal masa tu dah kena prepare ilmu. Huhu.

Masa 2 minggu sebelum aku balik rumah (masa tu di rumah mak aku berpantang), aku start bagi botol. Nak biasakan. Macam biasa, Zahra reject. Lama-lama mak aku give up. Fed up. Mula la bising-bising kata patutnya aku buat dari awal. Tapi aku memang sangat positif time tu. Malas nak ikutkan mood mak aku. Aku gugel macam-macam. Blajar macam-macam masa tu. Sambil-sambil cuba bagi botol. 

Memang tak totally berjaya jugak sebenarnya. Last-last bagi kat pengasuh dan Zahra terpaksa redha. Sejak tu journey pun bermula. Pakai pam masa Zahin dulu SPECTRA 3. Pastu beli double pump. 

Kat office pam 2 kali. Pukul 10 pagi dan pukul 3.30 petang. Aku dah bincang juga dengan boss tentang timing ni. So boss aku pun faham dan seboleh-bolehnya dia memang tak kacau aku. Best kan boss aku. Tapi 2 bulan je lah. Sebab aku hantar surat resign on the first day aku masuk keje. 

Masuk keje baru rutin aku kelaut. Tetapp aku pam jugak. Dengan meeting tak tentu hala. Kadang-kadang 2 kali. Kadang -kadang sekali. 

Start 6 bulan aku try bagi solid. Buat puree. Tapi Zahra macam reject. So aku discuss dengan En. Edi nak extend exclusive BF. Jadinya Zahra memang exclusively BF sampai 8 bulan. Lepas tu baru aku bagi solid balik. 

Hari-hari aku masak. Mana yang boleh aku pureekan dulu aku buat. Gigih. Aku masak tu pakej dari breakfast, lunch dan makan petang. Dengan siap-siap packing 4-5 botol susu...

Nasib baik pengasuh Zahra masa tu takde baby lain. So dia pun memang tak bagi makanan lain unless aku kata Ok. Secara amnya, Zahra memang tak makan nestum ataupun apa-apa instant food lain. Memang tabah aku. Tabik diri sendiri.

Pastu sebelum 2 tahun ada company trip ke Phuket. Sebab Zahra still BF, aku je sorang staff yang bawak anak. Nasib baik ramai yang memahami. Memang aku pun kering hati je NIP. Masa ni baju nursing semua memang membantu. Zahra pun sangat behave. Lega aku. Tak cranky langsung. 

Sampailah 2 tahun. Stop pumping. Dah start bagi FM. Nasib baik tak susah juga. Tapi malam still nak bergayut ngan aku la. Takmo FM. Sampailah besday dia bulan 6 aritu. Aku dah start buat macam-macam. Dan macam-macam moment juga jadi. Yang kelakar ada. Yang sedih gila pun ada.

Pastu baru-baru ni aku warded. Zahra nampak jarum cucuk aku. Dia nampak aku kena masuk air. Everytime dia datang melawat dia nampak tangan aku duk masuk air. She keep on asking. "ibu sakit?" 

Now malam-malam memang ada merengek-rengek. Aku bagi susu botol settle. Kalau tanya sekarang dia memang takmo. Dia kata susu ibu ada darah. 

Ada juga hikmahnya aku warded. Alhamdulillah. 3 Tahun 1 bulan. What a long journey. Tapi aku happy. Puas hati dengan journey itu. Puas hati sebab aku positif.. Sebab aku keras hati. Sebab aku kering hati.

Ko ingat senang nak menjawab dengan orang tua-tua kalau dorang tanya pasal campur susu? Kenapa baby asik jaga? Tak kenyang? Tu bab susu. Belum lagi bab solid food. Pegi kenduri ramai je yang baik hati tukang suap. Ingat senang nak tepis semua tu? Not an easy task ya. So pada yang sedang menghadapinya, sila POSITIF. ALL THE TIME !!

But Alhamdulillah. Dah lepas semua tu untuk Zahra. Hopefully lepas ni (kalau ada rezeki lagi) aku akan kuat juga. 

ok bai. 

July 10, 2015

2 Comments

Chapter 181 || Nak masak apa berbuka hari ni??

| Posting by: jie || Photo by : - | 

Bismillahirrahmanirrahim,

3 hari berturut-turut dah buka puasa di luar. Malam ni kena letak kuali balik.
Nak masak apa ya?

Bukak peti ajaib keluarkan ikan cencaru belah belakang, ayam dah siap marinate, perut lembu dah siap rebus. Masukkan ke chiller.

Fikir-fikir pastu cakap ngan En. Edi.
Aku : Petang ni masak ikan cencaru sumbat, ayam goreng dan kerabu perut. Ok tak??

Dia : Mana dapat cencaru? 

Aku : Mak buat aritu. Dah siap sumbat dah. Tinggal goreng je.

Dia : Ok. Pastu kuahnya apa?

Aku : Nak kuah pulakkk.. Ok tukar buat sup perut je lah.

Dia : OK.


So buat masa ini..

Cencaru belah belakang goreng
Ayam Goreng
Sup Perut + sayur dalam peti es

Kalau rajin nak kutip kangkung sekangkang kera kat blakang opis buat kangkung belacan. 

Esok gantung kuali balik. Ada buka puasa di surau makan nasik dalam talam.

Eh, plan nak buat kueh raya kan.... Hmm.. tengoklah... 
Kalau jadi, aku UP entry. Sebab seumur hidup belum lagi buat kueh raya.
Pencapaian hebat sangat nihhh kalau buat.

Sempena Hari Jumaat terakhir di bulan Ramadhan ni aku nak mohon ampun dan maaf andai ada terkasar bahasa atau terasa secara tak sengaja sepanjang aku menulis di sini.

Aku juga manusia biasa yang memang takkan terlepas dari salah dan silap.

In sya Allah aku juga maafkan korang semua. Ececece...

ok bai 

July 09, 2015

1 Comments

Chapter 180 || Hati yang Terluka

| Posting by: jie || Photo by : jie | 

Bismillahirrahmanirrahim,



Aku up status kat FB semalam. Kata hati aku terluka.

Sebenarnya aku tak tahu hati aku terluka ke tak. Tapi aku terkesan dengan apa yang berlaku dalam hidup aku sejak akhir-akhir ni.

Macam-macam jadi. Yang orang juga boleh interprete macam-macam.
Aku rasa dikhianati. Oleh orang yang sepatutnya aku boleh percayai. Tak. Aku bukan percaya kat dia 100%. Tapi sekurang-kurangnya aku beri ruang padanya untuk jadi orang yang aku boleh harapkan.

Arghhh.. Ayat sendiri pun tunggang langgang. Jap. Aku tengah nak cuba hadam apa yang aku patut sampaikan.

Lepas tu aku sakit. Sakit sangat. Sampai warded. Orang boleh kata. Tulah balasannn untuk orang macam aku. Bila dikhianati, orang yang tak tahu sangat mudah buat andaian. Takpe. Aku telan sendiri. Aku anggap sakit ni juga kifarah dosa. Buat aku insaf. Bilamana Allah tarik sekejap nikmat dunia. Tapi aku percaya.. Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Semuanya bergantung kepada REZEKI.

Yang pasti aku nampak hidup aku terkesan dengan 2 benda. Satu masa aku join kursus ESQ. Banyak benda yang aku tak nampak, aku tak ambil peduli.. Tapi terkesan setelah kursus tu. Lepas tu , aku pandang setiap sudut dan aspek dengan pandangan yang berbeza. Secara khususnya, aku lebih suka pandangan ini berbanding yang sebelumnya.

Lepas tu aku baca pulak buku 'Mudahnya menjemput REZEKI'. Haa.. Tajuk dia macam tulah kot. 

Jadi lepas tu, apa-apa yang berlaku dalam hidup aku memang aku lebih tenang. Aku marah pada yang khianat aku. Aku tak suka juga kenapa orang boleh buat macam ni pada aku. Tapi DEEP INSIDE, aku tak boleh tak mengaku bahawa Allah sedang merancang sesuatu untuk aku. Sebab tu aku masih boleh senyum walaupun banyak benda yang boleh aku sedih. 

Aku malas nak beratkan kepala. Buat sekadar yang patut sahaja. Nak lebih, lebihkanlah akhirat. Aku memang baca doa Nabi Yunus je sekarang. Bila FREE. Untuk aku tenang. Supaya aku tau yang semuanya dari Allah.

Apa yang aku rasa. Aku banyak pendam sorang. Aku hanya mengadu dengan Allah. DIA Maha Mendengar. Maha Penyayang. 

Klise sangat kooo... Bajet alim. Habis?? Takkan nak bajet kafir???

ok bai. 



July 07, 2015

3 Comments

GA Kawaidesu Concept Raya 2015 Bernilai RM395

| Posting by: jie || Photo by : Kawaidesu Concept

Bismillahirrahmanirrahim,

JOM JOIN GA.


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Pemilihan Pemenang

Hadiah Utama
Dipilih melalui traffic sources yang tertinggi

Hadiah Yang Lain (Kedua, Ketiga dan Keempat)
dibuat random di random.org

Hadiah Hadiah

Hadiah Utama
(1 pemenang)
Duit Raya rm50 + 1 Supra Pro Foundation + 1 Eyeliner/eyebrow concealer pencil + 2 Shiseido Peel Off mask 

Hadiah Kedua
(6 pemenang)
 1 Supra Pro Foundation + 1 Eyeliner/eyebrow concealer pencil + 2 Shiseido Peel Off mask 

Hadiah Ketiga
(4 pemenang)
1 Eyeliner/eyebrow concealer pencil + 2 Shiseido Peel Off mask 

Hadiah Keempat
(3 pemenang)
 1 Shiseido Peel Off mask 

Hadiah Saguhati
Kesemua Penyertaan akan dilistkan di Blog List

Tarikh Tutup pada 7/7/2015 (12.00 tengah hari)

p/s : Mari memeriahkan GA pertama kami ini

Sempat lagi nak join nih.


ok bai. 

July 06, 2015

2 Comments

Chapter 178 || Menu buka puasa..

| Posting by: jie || Photo by : jie | 

Bismillahirrahmanirrahim,

Aritu konon-konon nak update menu buka puasa seminggu sekali. Combine 7 hari punya. Tapi sebab tak sihat, banyak hari juga menu kelaut. Taktaulah apa yang En. Edi masak. Sian dia.

Ada juga hari yang beli. Ada yang makan ada yang tak. Aku la. En Edi makan macam biasa.

Ni tengok ada gambo dalam phone transfer je lah. In case rujukan dimasa depan. Ni semua masak masa sihat sebelum sakit. 


Ikan siakap stim. Buat 2 ketul masa ni. Awal-awal puasa. 
Habis seketul je. 

So part kepala ni aku frozenkan. Baru semalam keluarkan, reheat dan panaskan. 
Last-last aku yang masih takde selera. Habislah seketoi ni kat En. Edi. 

Kangkung goreng belacan. First time tu amik FREE je kangkung kat blakang office. Pastu terase sedap plak. Esoknya beli  plak kangkung dan buat set untuk bubur plak. Menu hari ke-2. 

Menu buka puasa hari ke-3. 

Bubur lambuk ambil FREE kat surau taman. Cuma masak lauk-lauk dia je lah.
Sup perut. Lobak masin. Sambal kicap. Kangkung belacan + mushroom. Telur masin + ikan bilis + kacang. kueh kita goreng je dim sum udang. homemade. 

Ni kulit dim sum tu. Beli readymade je kat econsave. 

First day inti aku buat udang. Second day aku buat ayam plak. 
Senang je inti dia. 

Isi udang blend. Campur carrot, bawang, celery, daun bawang, minyak bijan, garam. Siap.

Isi ayam blend, campur telur sebiji, tepung jagung, bawang, daun bawang, carrot, minyak bijan, garam. Siap.

yang ayam ni rasa macam nugget sket la...


Tu je lah yang sempat amik gambar pun. Yang lain semua simpan dalam hati. Haha..

Berdasarkan plan awal, semua aku dapat buat tapi ade yang tak sempat difrozenkan.

1. Kengsom buat buka puasa hari pertama. Makan kali kedua. Yang pertama time belum puasa. Kuah terbuat sikit so dapat makan 2 kali je lah.
2. Kuah laksa - mak buat. Masa aku tak sihat. Makanlah 2 hari. Tak sempat nak frozen dah habis. Guna ikan kembung. Makan dengan spagetti.
3. Kueh frozen - aku sempat buat dim sum je. Onde-onde + cucur badak mak aku yang buat dan frozenkan.

Tu je lah kot. 

Hari ni plan nak buat mihun tomyam. Masak campak-campak je janji ada rasa. Pastu goreng pisang. Cukuplah. 

Esok ada buka puasa di office. 
Rabu ada buka puasa di taska.
Khamis plak ada buka puasa dengan geng office En. Edi.
Jumaat la plak kita pikir ya. 

ok bai. 




4 Comments

Chapter 177 || Watermelon Bread

| Posting by: jie || Photo by : jie | 

Bismillahirrahmanirrahim, 




Aritu adik aku sibuk sangat upload gambar roti ni. Sebagai orang yang sukakan cabaran (ececece) aku pun buatlah. Esok jugak aku buat. Ni cerita sebelum aku demam dan warded aritu.

RESIPI boleh tengok SINI. Aku just nak share teknik dia je. Ni pun aku google. 

Aku buat ni guna resipi kat atas. Tapi bila nak buat khas untuk ni dan gunakan acuan aku, aku just agak-agak berat dia. Alhamdulillah, it turns out really GOOD. Takde terkurang atau terlebih.

Untuk saiz ni aku gunakan doh berat 550g in total.

Mula-mula aritu aku try buat merah 350g, putih 100g & hijau 100g. Tapi aku rasa nak cantik kena kurangkan sukatan merah. 

Merah 300g, putih 150g dan hijau 100g. Baru nampak layer putih tu. 
Selepas uli doh semua, masukkan color merah dan uli. Yang kaler merah aku uli guna mesin.

Yang kaler hijau aku uli tangan. So kalau nak tengok dari segi rata guna mesin lah rata kaler dia. Tapi ok je. Kita yang buat dia. 

Yang merah tu just bentukkan macam gambar. 
Canai doh putih. 
Sapu susu segar. 
Balut doh merah.


Canai doh hijau.
Sapu susu segar.
Balut doh tadi.

So basically jadilah 3 layer. Masukkan dalam pullman tin. 
 Nak biar terbuka boleh nak tutup pun boleh. 
Macam aku memang aku tutup. Sebab purposely aku nak roti aku 4 segi.





Tadaaa...Setelah dibakar. Masa roti dah set aku buka penutup dan bakar lagi. Nak bagi garing sket.

Setelah sejuk dan dipotong. 
Nampak tak layer putih tu tak berapa nampak. 
Oh nak buat biji tembikai aku guna kismis.

Campur sekali masa nak masukkan kaler merah tu.


RASA? Takde beza macam roti biasa. Nak bagi cantik je. So far aku suka. Dan akan buat lagi nanti. Pastu cicah dengan homemade mushroom soup. SEDAP!!!

Cubalah.

Tata. 

ok bai. 









July 03, 2015

3 Comments

Chapter 176 || Warded

| Posting by: jie || Photo by : jie |

Bismillahirrahmanirrahim,

Seumur hiduo sebelum ni, 2 kali pernah warded. Sebab bersalinkan ZZ.

Malam Khamis lepas aku start tak boleh tido kul 1 pagi. Sampai lah ke pagi. Dengan laparnya.. tapi tak boleh makan. Takde selera + loya. Pagi tu mengadu dengan En. Edi sampai nangis-nangis. Dia ajak gi hospital. Tak sanggup tengok aku macam tu.

Pagi tu hantar anak-anak dan trus ke Hosp. Slim River. Check urine, darah dan masuk air sebotol. Then doc bagi mc 2 ari Khamis dan Jumaat. Suruh ke klinik kesihatan berdekatan esoknya sebab nak monitor denggi. Masa ni platlet aku 179.

Esoknya aku ke Klinik Kalumpang. Memang pening-pening ada lagi la... Pas cek darah platlet aku turun ke 139. Doc kata warning sign Denggi. Minta buat combo test. Masuk air 2 botol. Doc mintak warded. Aku pilih Hosp Slim. Sebab semalam pun dah ke sana.

Pegi sendiri. ZZ pun ikut sebab dorang pun tak sihat. Masuk air lagi. Cek darah lagi. Cek urine lagi. X ray lagi. Cek jantung lagi. Platlet dah naik balik 153. Doc still insists warded sebab nak monitor. 8.50pm officially aku warded di Hosp. Slim River.

Esoknya Sabtu, mak and Joi datang. Tolong jaga ZZ. Isnin dah boleh discharge. Doc bagi mc sampai Rabu. Seanjang mc memang tak puasa. Sebab tak fully recover.

Semalam dah start keje. Dah start puasa. Tapi tak berapa ada selera.
Petang balik keje dalam kete dah muntah balik. Lapar sangat kot.
Sakit ulu hati pun ye. Macam-macam lah.

Since dah petang, aku tahan je. Tak larat. Makanan beli je sebab aku memang tak larat. Buka puasa makan sup ketam. Order nasi pun tak boleh nak makan. Lepas solatbrehat kejap. Pastu minum MILO. Minum separuh. Lagi separuh Zahra habiskan. Rasa macam tak cukup. Buat secawan lagi. Minum lagi.

Pastu keluar balik semua. Memang tak larat. En. Edi kata takde perubahan pun. Aku diam je la. Tak larat kan. Harap-harap cepat la baik. Nak bercakap pun takde mood.

ok lah. Korang doakan aku ya. TQ.
back to top