Read more: http://www.wayneharraz.com/2015/04/how-to-score-100-seo-at-chkmecom.html#ixzz3d6YfFT3V November 2013 ~ olahbersama® Blogger Widgets

November 25, 2013

0 Comments

Chapter 50 || Weekend di Utara

| Posting by: jie || Photo by : jie |

 Bismillahirrahmanirrahim,

Last weekend kami ke Cameron..This week ke Sg petani pulak...

Jumaat malam kami balik ke penang..Pukul 10 malam to be exact..Zahin dah gerak petang tadi dgn wan..So kami bertiga saja la malam tu...Sampai pukul berapa pun tak pasti sebab mak tak tengok jam..Yang pasti kami banyak kali stop sebab en. Edi mengantuk..

Sabtu pergi kenduri di sg petani..Anak sulung causin aku.. mak memang dah ada disana few days earlier..So gerak dgn MIL, SIL and kami2..

Gambar pengantin takdak dalam phone..Sebab zahra conquer phone tengok tutitu...Sampai rumah lepas maghrib..Malam kita repeat lauk kenduri..

Pagi ni terbalik pula...Zahin yang bangun awal..Adik pulak yang lewat..Dekat pukul 11 baru bangun..In between ada la bangun menyusu..takpe ..sempat ibu buat breakfast..


Ubi beli di cameron last week...Rupanya ada 2 jenis...Yang kuning tu lagi lemak manis pada aku...Ubi ni kalau hidang panas panas masa kat cameron tu sure laju je makann..


Abg long dengan selimut kesayangan..tak keruan hidup takde selimut..

Nasi goreng udang for Zahra..Bwg merah, putih, lada hitam, udang, telur, nasi, siap..
No salt and seasoning. Yet tasty for  her..

Anak dara yang masih tido..Kalau macam ni tiap tiap weekend pun bagus dik..Senang ibu buat kerja..





Masa mengemas nak balik MIL hulur satu bekas buah ni..eh macam sedap je..
macam cantikk je...meh kita amik gambar dulu..

Senyum je MIL tgk perangai menantu...Again, i am not mentally disorder..Berries ni yang salah..
Sapa suruh ko tempting sangatt..Alhamdulillah sodap di tekak den...

Budak yang tewas..kat rumah tak mau tido..masuk kete tak tunggu lama..trus pejam mata..


Ok bai. 


November 20, 2013

3 Comments

Chapter 49 || WW 02 - Fizo Omar di Cameron

| Posting by: jie || Photo by : Edy & Siblings |


Bismillahirrahmanirrahim,

Short trip ke Cameron Highland. Temperature was cool..Everybody is happy. Almaklumlah family trip. Bila happy sangat macam nilah jadinya. Nampak plak Fizo Omar..Lagi la merapu....All pictures taken at Cameron Lavender.


With Umairah




With Aqilah



With Maslisha

Korang nampak tak Fizo Omar?? Tak nampak?? Ish rugi betoi...Pelakon lelaki yang pakai baju hitam ni kata dia Fizo Omar...Nasib baik ai tak terlibat dalam ini cerita..

Tu semua gheja adik beradik depa..Ai is clean OK...

Enjoys..hahahaha... En. Edi, padan muka u darling...satu doniya kenal u sekarang...haha

ok bai.


November 14, 2013

0 Comments

Chapter 48 || Raising young khalifah seminar - Part I

| Posting by: jie || Photo by : jie. GOOGLE. FB Raising Young Khalifah|

Bismillahirrahmanirrahim.

Nampak menarik kan tajuk dia..Itu yang buat aku tertarik untuk join the seminar..They dont call it kids, children, love ones etc...But they call YOUNG KHALIFAH..Subhanallah...



Agenda seminar..By right En. Amin Idris adalah moderator tetapi atas sebab menziarah arwah CEO TV Al-Hijrah yang meninggal dunia pada hari yang sama, beliau digantikan oleh Ustaz Syaari Abdul Rahman dan  saudara Faridzul Nasaruddin. Kira macam 1st half dgn 2nd half la..haha...For me, both person have done a very good job! Alhamdulillah...



Disebabkan kedudukan seminar yang sangat strategik, so I was decided not to drive..en. Edi, followed by abg long zahin hantar sampai sini..

Bila dah sampai n register, the crew tanya..Peserta atau alumni..I was..What alumni? Dah byk session ke and I just knew it? Tapi macam En Edi kata laa, lepas aku register dia kata Wardina Safiyya selalu war2kan seminar ni (sejak bila minat Wardina lak ni).. Terasa kerugian juga di situ..Tetapi apa yang lebih mengujakan adalah ramai parents yang bawa anak anak termasuk baby..Terus teringat Zahra yang kurang sihat di rumah babysitter..


As a whole, aku rasa seminar ini sangat perlu untuk ibu bapa, bakal ibu bapa mahupun yang masih bujang trang tang tang. Sedikit mukadimah tentang seminar ini...




Aku Sertakan key point yang aku sempat salin ataupun yang aku ingat...secara keseluruhan, aku suka dengan penyampaian Ustaz Syaari Abdul Rahman dan Imam Muda Asyraf..Tak lupa juga selebriti jemputan Irma Hasmie dan suami..sangat humble patah-patah perkataan yang keluar dari mereka.

1. Peringatan tentang dajjal..Kebangkitan dajjal..Fitnah dajjal..Bagaimana mengekang fitnah dajjal dikalangan young khalifah..

Untuk mengekang dan meringankan ketakutan kita, tuhan turunkan surah Al-Kahfi...diminta kita supaya betul betul memahami maksud surah ini dan mengajar young khalifah...

Surah Al-Kahfi - paling kurang ayat 1 - 10


2. Memandang alam dan dunia dari mata hati. Kita senantiasa mengharapkan keajaiban berlaku untuk kita melihat kuasa Allah. Tapi jika kita berfikir dengan sebenar-benarnya, to name a few, aku masukkan sedikit contoh dari seminar itu dan juga yang aku dapat dari majlis ilmu yang lain. 

- Kejadian alam semesta ini adalah keajaiban. Bagaimana bumi boleh berpusing dan stay pada paksinya, tiada perlanggaran dengan planet-planet ataupun bintang lain.
- Kejadian siang dan malam. Bagaimana boleh terjadi tanpa sebarang kecacatan. Bukankah itu satu keajaiban?
- Semua objek jatuh ke bawah disebabkan tarikan graviti. Tetapi mengapa pokok semakin meninggi dan tidak jatuh ?? Yes perlukan cahaya matahari tetapi matahari jauh nun di sana. Dan bagaimana pokok setinggi 250m (pokok tertinggi di dunia) boleh survive tanpa perlu kita menyiramnya..
- Bumi yang sentiasa berpusing pada paksinya dan berpusing mengelilingi matahari tanpa kita merasanya. Sedar-sedar je.."Eh dah hujung tahun??"
- Bunga pokok kurma perlu 'dikahwinkan' untuk berbuah. Bukankah itu keistimewaan bilamana pokok lain tak perlu begitu.. 
- Pertembungan 2 lautan di sempadan laut perairan Alaska menjadi perkara yang luar biasa kerana kedua-dua bahagian air tawar dan air masin bertembung mewujudkan seolah-olah ia tidak bercampur di tengah laut di teluk Alaska. Terdapat buih-buih yang terhasil dari pertembungan air itu. Tidakkah itu satu keajaiban? ini juga telah disebutkan di dalam Al-Quran

"Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan) ; yang ini tawar lagi segar dan yang lain masin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi." (Al Qur'an, Al Furqan:53)



- Yang paling penting AL QURAN. ini mukjizat dan keajaiban paling agung. Bagaimana satu naskhah itu mampu menceritakan apa yang berlaku sebelumnya mahupun selepasnya? Dulu bukan zaman ada FB, kamera dan satelit canggih..Subhanallah..

Marilah kita selawat ke atas nabi Muhammad SAW. 


3. Melihat Itu semua sudah cukup untuk kita berterima kasih kepada Allah. Lagi satu, oksigen..Bukankah itu satu keajaiban? Sebab tu lah kita diminta untuk bersyukur setiap kali bangun dari tidur.

4. Berbalik kepada kisah tadi, jika kita masih mengharapkan keajaiban, itu semua memang akan datang. Tapi dari dajjal..Dajjal juga manusia, lelaki, bertubuh besar dan sememangnya berusaha ntuk menjatuhkan umat Muhammad. Jika kita tunggu, sebenarnya dajjal lah yang kita tunggu. Pada waktu itu kita dah tak mampu mengenal mana yang hak mana yang batil. Bilamana manusia di dalam keadaan begitu, lebih mudah dajjal hapuskan kita.

Jadi bersama-samalah kita mempersiapkan diri masing-masing sebelum tibanya saat itu. Sambil menulis ni, aku pun agak gerun dengan apa yang bakal berlaku. Berbalik pada tajuk itu juga, marilah kita beramal berdasarkan surah Al-Kahfi ayat 1-10. 

Sebenarnya aku baru bercerita pasal 2 panel iaitu  Ustaz Syaari Abdul Rahman dan Prof. Madya Mat Rofa Ismail. 

Nanti aku sambung part II plak untuk kita bersama panel selebriti, nak kenal potensi otak kanan atau kiri juga kepentingan dan kelebihan solat. 

Sukacita diingatkan sekali lagi, apa yang aku cerita adalah berdasarkan pengalaman dan pengetahuan aku yang sekecil zarah sahaja. Jika di dalam pembacaan terdapat kesalahan atau mesej tidak sampai, itu adalah kelemahan diri aku sendiri dan please feel free to comment.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati FB Raising Young Khalifah di SINI.

Kalau nak follow FB Ustaz Syaari boleh follow kat SINI.

Yours Truly bersama bff (sangattt) di hari kejadian...nak enterprem jugek..

Ok Bai. 

November 13, 2013

0 Comments

Chapter 47|| Resipi CheeseCake best

| Posting by: jie || Photo by : jie |


Bismillahirrahmanirrahim,


Tajuk tak agak-agak..Cerita lama dah pun..


Tahun ni cuti raya AidilAdha hari Selasa. So agak boring sebab ai tak dapat bercuti..Mendahulukan anak-anak buah kekdahnya. Bila tak balik kampung kami ke Banting rumah pakcik En. Edi. Dalam komuniti jawa, pakcik yang pangkat adik-adik MIL dipanggil paman bagi lelaki dan bibik bagi perempuan. Kalau abang kakak MIL panggil wak (nama)..Masa mula-mula dengar statement tu rasa punyalah susah nak ingat semua tu..apahal jawa ni payah sangat nampaknya??? hahaha...


So Jumaat malam tu kami ke sana. Sebab nak raya rumah orang harusslah ada buah tangan..So nak buat kelainan, kami bawah nutty thin yang di'order' saje hahaha..oh lagi satu ai buat  cheesecake u...Sebelum ni selalunya buat unbaked sebab malas nak bakar. Tapi sebab memikirkan hari raya dan takut kek tu tak best + might be berstruktur lemah bila tak sejuk, so kena bake juga..


Ai tak la pandai sgt buat cheecake..so thanks to google yang telah bermurah hati menunjukkan 'link' yang begitu banyak sekali untuk ai refer..hahaha..bila banyak, harusslah pilih yang senang dah mudah dibeli juga dibuat...


End Up I pilih nak buat nih...





First attempt buat..Fuhh...dah la nak bawak rumah orang..aku tawakal je la...kot-kot kalau potong nanti jadi tak rupa kek..hahaha..tapi bukan nak cakap la..pada aku memang sedap kek ni..penyumbang terbesar kesedapan harusslah disebabkan resipinya...

Nak resipi? moh aku bagi..aku refer dari blog INI...Resipi asal dia baked oreo cheesecake..tapi sebab aku nak buat version ada buah dan tak jumpa plak bluberry filling mahupun fresh blueberries, aku beli fresh starawberry je..


ni version aku ye...



Baked Strawberry Cheesecake with strawberry sauce

Bahan:-30 keping oreo cookies (buang cream tengahnya) - kisar halus 

1/4 cawan butter - cairkan. (aku cairkan guna mikrowave selama 10 saat)

Bahan Filling:-(500 gm) cream cheese 
300 g homemade cream cheese (ni aku tambah sukati aku..tak letak pon takpe. 500g dah cukup cheesy)
1/2 cawan gula halus
1/2 sudu teh esen vanila
1/2 cawan yogurt asli
2 biji telor - buang tali pusatnya
buah strawberry yang dipotong dadu

Cara Menyediakan:-
Base :- 
gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata. Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas. Pre-heat oven pada suhu 180 Celcius.

Filling:-~ Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga benar-benar sebati.
~ Masukkan natural yogurt dan pukul sebati.
~ Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.
~ Kemudian masukkan strawberry yang telah dipotong dadu tadi, kaup balikkan hingga rata.
~ Bakar secara "steam bake" dgn suhu 170 celsius (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian tengah benar2 masak.
~ Tutup permukaan ciskek dengan aluminium foil untuk mengelakkan permukaan terlebih kuning.. letak pd rak bawah sekali dlm oven..
~ Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam. 

Untuk filling atas tu, aku letak strawberry, gula, perahan lemon dan tepung jagung. Masak atas api sederhana, kacau sampai rasa dan kepekatan yang disukai. Sejukkan dan simpan dalam peti ais.


Masa nak makan pagi tu, keluarkan kek dan baru letakkan filling atas tu. Merah mak ngah ai punya filling. 




Try potong sket. masuk ke mulut. Oh nyamannya...


Chilled Blueberry/ mango Cheese Cake - Unbake version



Both picture kat atas sama je resipi dia..aku cuma tukar filling je. Untuk blueberry, aku letak readymade blueberry filling. Untuk mango ni memang aku letak buah mangga fresh. Blueberry buat untuk makan dengan member-member masa kat rumah dan mango tu buat sempena besday En. Edi di Sungai Siput utagha. 

Basically yang ni lagi senang sebab tak payah nak bake. Aku amik idea dari blog Mat Gebu. Campur, putar, campur, kaup balik, masuk loyang, duk dalam esbox. Buat malam so esok nak makan dah sedap dah. 


BAHAN BAHAN 
SUMBER RESIPI : CMG

base
200 g digestive biscuit
100 g butter - dicairkan

cheesecake
250g creamcheese - dilembutkan
60g gula kastor
1 biji buah mangga - dikisar menjadi puree
1 biji buah mangga  didadu- untuk hiasan
(untuk blueberry cheesecake boleh skip buah ni)
1 1/2 sudu besar gelatin halal ( ai guna brand NUR)
125ml air panas@suam
200ml whipping cream disejukkan 

CARA CARA

base
1. Setelah biskut  dikisar didalam food processor, masukkan butter yg dicairkan. Gaul sebati kemudian, letakkan didalam loyang (yg boleh ditanggalkan). Tekankan biskut tersebut sehingga mampat dan rata. 
2. Letakkan didalam peti ais sementara. Now go to cheesecake. 

mango cheesecake
1. Didalam mangkuk, masukkan creamcheese dan gula. Masukkan hirisan mangga. Putar sebati. Ketepikan.
2. Didalam mangkuk kecil, masukkan gelatin dan air panas. Kacau rata sehingga gelatin larut.
3. Didalam mangkuk lain, putarkan whipping cream sehingga gebu dan kental. Jika diterbalikkan mangkuk, cream tak tumpah. Jangan terlebih putar nanti cream bertukar semula menjadi cecair. Kemudian, masukkan kedalam mangkuk berisi creamcheese tadi. Kaup balik dengan sebati.
4. Masukkan gelatin kedalam adunan dan gaul sebati. Ratakan dan simpan didalam peti ais sehingga kek membeku. Paling kurang 3-4 jam. Bila dah siap, bolehlah dihias dengan potongan mango yang didadu  tu kat atas cheesecake. 
5. Siap dan sedia di ngap.


Ni cheesecake aku yang pertama aku buat. Agak huduh sket. Rasa pun ada rasa cheesecake tapi tak sesedap orang lain buat. First time buat, tak reti nak pukul whipping cream. Pukul terlebih, terus jadi cair balik. Terus panik. Terus buat..hahaha

Moral of the story - Kalau nak masak/ bake, buat je..Kalau first time menjadi, its a bonus. Kalau tak jadi, cuba lagi yo...

ok bai. 








November 06, 2013

0 Comments

Chapter 46 || Throwback 01- Pengalaman bersalin Muhammad Zahin Mirza b. Edi Shazril

| Posting by: jie || Photo by : jie |

 Bismillahirrahmanirrahim,


Saja nak buat entry. Even agak panjang, Sebab boleh jadi info pada Zahin dan Zahra macammana dorang keluar dari perut ibu..Mungkin masa tu jugak ibu tak ingat dah ke, boleh depa buat reference.huk huk 

First Pregnancy. Semuanya pengalaman pertama. Alhamdulillah takde mabuk teruk. Cuma rasa penat dan tak sedap badan. Mula-mula aku ikutkan juga peel badan tapi ada satu hari tu mintak mc dengan doc sebab tak larat. Selepas di'sekolah'kan oleh doktor ittew (sekolah cara lembut) terus takde rasa tak best dah. So aku menikmati moment mengandung ittew dengan jayanya. Hehe

Happen to be, aku baru je tukar keje di Pos Malaysia Berhad dan dipindahkan ke site di Shah Alam. Bangunan yang asalnya kilang Panasonic perlu di 'refurbish' dan dijadikan National Mail & Parcel Hub (NMPH). Aku plak orang ke-3 dalam Pos yang ditukarkan ke situ. So kejenya memanjat, mengaudit, membuat report, menganalisis tapak. Semua tu aku buat tapi at the same time rasa macam tak boleh...rasa tak boleh keje berat gini disaat aku mengandung. Rasa nak berhenti keje. So banyak tempat juga aku minta nasihat sampai la ada rasa nak join balik company lama. Siap jumpa GM lama dan mengadu. tapi aku dapat nasihat free dan dari seorang kenalan yang menyebabkan aku berfikir yang aku ni memang poyoooo.....baru peknen sikit dan mengeluhh...

At 12 weeks, aku ada bleeding. ada seorang rakan yang pernah bleeding dan gugur. Masa tu TUHAN je yang tau betapa takutnya aku. Terus g check up dan itulah pertama kali dapat tengok baby. Masa scan tu, dah nampak baby dah gerak-gerak. Aku tak mampu nak cakap apa2 sebab itulah pandangan paling indah dalam hidup aku. Sungguh......
En. Edi pun sampai bergenang air mata.

dapat MC dan barulah bos dan klik tau yang aku mengandung. As expected, siap kena marah dengan boss lagi sebab tak bagitau dia kondisi aku masa tu. Sebab dia memang suruh aku memanjat sana sini. Balik keje, macam biasa masih meneruskan kerja dan proses refurbishment berjalan.


5 month - Jalan jalan dalam site

6 Month - Jalan jalan tepi pantai. Upgrade sket. haha

7 Month - Ni pun tepi pantai jugak. muehehehe

7 month - keje poyo balik...


My EDD is around 10/2/2010. Start Februari aku dah start ambil cuti sebab orang kata anak pertama cepat keluar. En. Edi hantar aku ke Sg. Siput sebab plan nak bersalin di sana. Tunggu punya tunggu tak juga keluar. Nurse bagi macam2 tips untuk cepatkan labour..semua aku buat tapi tak nak keluar jugak. Tiap2 hari aku akan jalan2 dalam rumah. Pagi sejam..petang sejam. Ko boleh berjalan2 berpusing2 dalam rumah sendiri sejam macam aku buat..haha...Adik aku tengok sampai geleng2 kepala hokayy..

Ikut prosedur kerajaan, kena tunggu 10 hari baru induce. Aku memang dah tak sabar dah masa tu..Induce pun induce la...janji anak keluar. Sebab baby masih seronok dalam rahim ibu, 20/2/ 2010 aku serah diri ke Hospital Besar Ipoh. Sampai awal, bilik pun penuh so marilah rilek2 di wad kelas 3 dulu. Sebab aku perlukan ketenangan so aku pilih wad kelas 1 (2 orang 1 wad). Ahamdulillah wardmate (ade ke), sangat2 Ok. Anak ke-4 dalam perut dia. Baru 7 bulan but kena stay dalam wad sebab ada masalah.

Malam tu dia bercerita macam2..Aku lebih banyak mendengar. Then doktor perempuan Chinese masuk. Dia cakap " Puan I nak buat VE, nak check whether perlu induce atau tak esok. I nak approach your baby". Aku tak pernah kena gitu. So masa dia seluk tu muka aku memang tak boleh blah aku rasa. Dos suruh aku calm down untuk memudahkan proses. Lepas tu dia bgtau " u dah dilate 2 cm..tak perlu induce. Esok dah boleh bersalin".

Aku sangat teruja. Terus call En. Edi. Malam tu tak boleh tido sebab itulah pertama kali aku tido spital. Pastu macam tak sabar nak tunggu hari esok. esok pagi masa nak solat, dah keluar darah. Muka aku dah start ketat sebab dah rasa macam period pain. Kakak sebelah siap tegur lagi suruh aku maniskan muka sikit. Haha...Aku masa tu macam tak tau nak buat muka macammana...

7.00 am - Pagi tu dapat breakfast nasi goreng. Nurse siap pesan lagi jangan makan banyak2. Ai is lapar OK time tu...So tension je bila kena statement gitu. So I makan half je nasi goreng. Then  packing apa2 yang patut untuk masuk labour room. Macam-macamm aku bawak time tu.. air, biskut, baju, telekung (in case tak beranak nanti nak sembahyang Zohor)..haha..

Bila nak gerak nurse tanya apa ada dalam beg tu? Aku kata takde pape..Dia mintak beg aku, keluarkan benda-benda yang 'tak perlu'..macam nak berkhemah je time tu kekdahnya. Jauh jugak nak berjalan sebenarnya. Nurse offer naik wheelchair tapi aku tak rasa susah sangat time tu so aku minta berjalan je. Siap jalan laju lagi dari nurse tu.

8.30 am - Masuk labour room. Setiap patient satu bilik. Aku kagum gak sebab ingat pisahkan dengan tirai je. Sungguh la aku tak buat study apa2 pun pasal spital ni..Main redah je..Nurse suruh buka apa yang patut..Tanggalkan bra and panties..pastu suh buang air siap2. Aku masuk toilet. Toilet tu share untuk 2 bilik. Ada pintu tapi takde lock. Aku was-was di situ sebab kang tengah sedap-sedap buang air ada pulak yang masuk. kan malu ai..

Dengan konfiden nya pegi jumpa nurse. "Nurse kenapa pintu bilik air tu takde selak nak tutup". Nurse tu dengan selamba jawab " memang takde selak. nanti jadi apa2 kat u dalam tu senang sikit kami nak tolong". Terasa agak slow otak aku di situ. Yeah you got the point nurse. Haha.

8.50 am - Naik katil. Dipasangkan pelbagai  alat yang pada waktu tu saya tahu satu untuk monitor heartbeat dan satu lagi untuk monitor contraction. Drip juga dipasang untuk percepatkan proses kelahiran. Check lagi, I'm dilating 3 cm..

Kesakitan mula datang. Aku mula tak tahan. siap request epidural. Then sebab aku bersalin hari Ahad, so takde epidural. Maka menanggunglah kesakitan di situ. Dia cuma drip ubat untuk aku mengantuk in between surge. Memang mengantuk. En. Edi yang tunggu pun aku suruh tido. Last2 kena sound dengan nurse suruh dia tido luar. sian haha..So aku hanya berseorangan ditemani beberapa orang nurse yang memang peramah tapi aku takde mood nak bersembang sebab tengah sakit.

12.10 pm -  aku dah 7cm dilated. Pecahkan ketuban. By 12.30 dah fully dilated. Maka bermulalah proses meneran. En. Edi pun dah masuk untuk support. serious aku tak pernah tahu dan belajar how to push. Nurse pun ajar. Mula-mula ok. Bila dah baby crowning aku macam jadi tak pandai plak. Kena marah dengan nurse sebab lambat. "Hello, ada aku kesah. Aku penat nih". Waktu tu dah macam pesta semuanya bagi support. Doktor yang sambut adalah seorang doktor Chinese LELAKI yang handsome. But handsome is not the point.

12.49 pm - Akhirnya. aku cuma dipertontonkan baby dan ditanya jantina. Aku mampu menjawab dalam tangisan. Bukan poyo, tapi sangat terharu dengan kelahiran zuriat sendiri. Same goes to En. Edi. Lepas tu baby dibawa untuk dibersihkan dan aku pulak bersedia untuk dikerjakan.

Proses mengeluarkan uri. kena seluk lagi. Seriously aku tak suka situasi seluk menyeluk nih. Sungguh tak suka. Aku kena episotomi ye puan-puan. Sekarang proses menjahit plak. Oh ye, masa aku sibuk push tu, selain doktor Cina lelaki itu, dan juga nurse2 peramah, ada juga beberapa doktor pelatih lelaki india yang duk kerumun aku. masa proses menjahit ni pun sama. Nurse dah tiada sebab nak 'buat ramai' pi sambut baby lain plak...so tinggallah semua lelaki2 ittew di depan aku. Doc Cina ajar depa menjahit. Aku memang dah pasrah. 2 kali bius tapi yang last tu doc suh gigit selimut ja la tahan sakit.

Masa proses mencuci tu aku sound pelan2 kat nurse. "Nurse, cuci la pelan2 sikit. Kena seluk sakit, beranak sakit, jahit pun sakit". Nasib baik nurse memahami. huhu

2.00 pm - Keluar dari labour room. Baby dah bersih dan lepak sebelah aku. Tak try latching apa pun. Aku pun tak tanya samada baby dah menyusu atau belum.

Day 1. Fresh from oven. 3.4kg. 51 cm

Balik bilik. Mak, in-law and adik beradik semua ada. En. Edi azankan baby. I am drowsy sampai malam nak tido. jalan pun terhuyung hayang. First time nak buang air memang tak boleh sebab sakit sangat...

Suspected jaundice. Sebab putih sangat. Padahal takdak apa pun..

Selasa baru balik ke rumah. Kiranya baby overnight di Hospital 2 malam. Aku masih try latching but takde susu. Hospital Ipoh memang pro susu ibu tapi aku sorok-sorok bancuh susu Dumex untuk Zahin. Haish..Sungguh tak berilmu time tu..

Day 3

Di rumah, malam tu susu baru nak keluar. But sangat sedikit sampaikan Zahin mengamuk. Malam tu dia tak tido. kami semua pun tak tido. Dah subuh baru tido. Paginya, aku start mengurut. Waktu tu barulah susu mula ada.

Aku happy. Zahin happy. Semua happy.

Zahin,
If u could ever read this one day, just believe that you are the first miracle to me. How u came, how u grow up in the womb and how you kicked me . Sukati je eh.

Moga-moga anak ibu menjadi anak yang soleh, taat kepada yang ESA. Menjadi insan yang kami boleh banggakan. Doa ibu sentiasa bersamamu. Amin...


Day 5

Baru Lepas cukur rambut. Nak bagi sejuk kepala..

Day 30

Zahin and Opah

Gonjeng kali ke-2. Sebab rambut tumbuh tak sekata. Dah macam upin ipin.








Our First hari Raya with Zahin. 6 months Old.



p/s: Aku menyesal sebab tak request doc perempuan untuk attend aku..Walaupun Hospital kerajaan, at least I should try. Astaghfirullah. 

ok bai. 








back to top