Read more: http://www.wayneharraz.com/2015/04/how-to-score-100-seo-at-chkmecom.html#ixzz3d6YfFT3V Chapter 233 || Throwback 03 - Experience with PMB ~ olahbersama® Blogger Widgets

September 03, 2018

Chapter 233 || Throwback 03 - Experience with PMB

| Posting by: jie || Photo by : jie | 

Bismillahirrahmanirrahim,

Entry ini aku draft on January 2015. Saja baca. Dan dari duk draf baik aku publish je. 

Takde sapa baca pun takpe. Just for my own record. In case tak ingat di usia tua. Boss I pun masa kat PMB (GM) dah resign and go to AA. 

SCENE 1

boss: i nak makan maggi la for lunch today.
kuli : makan la xpress pizza boss..ada dlm freezer.
boss: ok. i buat 2..u nak?
kuli : boleh jugak.

10 minutes later....

boss : pizza is done. nah..(boss dah serve dlm pinggan siap ngan sudu n hantar kat meja kuli)
kuli : tq boss (sambil senyum)...



SCENE 2

boss : Pls arrange caterer for lunch for 10 person tomorrow.
Kuli : Cannot. Caterer need at least 30 person or RM300 above.
Boss: (surf the internet)...I have to pay RM 230 for lunch only at Thai restaurant. Not include time to go there & time for waiting.
Kuli : Easy boss. I can help u to tapau nasi briyani kambing for lunch. Give me the money & i'll buy for 11 person including me.

hahahahaha....gila keji kuli itu......aku lettew...


Those were the days...Tu semua scene masa aku di Pusat Mel Nasional di Shah Alam. I was there dari start demolition, few areas takde supply elektrik, panjat sana sini dengan keadaan baru pregnant Zahin...


Bila En. Edi tgk gambar site masa tu, dia plak tanya aku.."Tak takut ke tempat ni" macam spooky je..


Yess by looking at the picture itself, memang scary .. Aku adalah orang yang ke-3 di site selepas boss aku dan assistant dia...Dulu masa aku kerja situ, tak berani nak post gambar macam2 kat FB..Sebab satu Malaysia kenal Pos Malaysia (PMB). So takmau nak reveal benda ni lagi sampai siap. As a Malaysian, personally aku bangga dengan pencapaian PMB dan teknologi yang digunapakai. 

Dari awal demolish, pastu cuti 2 bulan pantang ngan Zahin, sambung balik kerja...Projek siap..handover...buat lesson learnt ..peknen balik Zahra...cuti 2 bulan pantang ngan Zahra plak...Naik keje on the first day hantar surat resign..Oh, itu pun nampak agak keji..huhuhu...




But personally it was a very good experience indeed. It was not easy leaving PMB as the working environment  you comfortable most, happy with your bosses, clique and place also is quite sentimental. But there is a time when u need no make a choice. When u are chasing something, there is a situation that u need to let go something. So I choose to resign because of my family.

Frankly speaking, it is not as easy as that to let go all the memories there. Sampai sekarang. kalau ada kawan-kawan upload gambar kat sana aku suka tengok. Suka untuk memorize satu-satu kawasan. Sebab aku tau semua pelusuk dalam tu. Hebat kan kuasa memori kita. Subhanallah.

Current sutiation, my team pun dah berpecah. Sebab asalnya kami bersatu dari pelbagai background. Operation, Management, Engineering, ICT and so on. Jadi bila projek dah habis (on that time) masing-masing kembali pada tugas hakiki. Sekarang ni makin jauh. Tukar department pun ada. 

Takpe. Tu semua untul career deelopment. Sama juga macam aku.

Cuma sekarang ni aku rasa macam nak keje kerani je. Tak sakit kepala. Balik cukup masa. Seronoknya.... (berangan dulu)

Update: Dah resign. Housewife with lot of work to do. Part time baker. Roti, brownies, simple cake, cream puff and more to come. Kelas dah banyak pegi samada offline or online tapi baanyak yang tak praktis/ cuba. Doakan saya stay fokus, stay positif, stay humble, stay calm and stay grounding. 

ok bai. 
Reactions:

0 comments:

Post a Comment

back to top