Read more: http://www.wayneharraz.com/2015/04/how-to-score-100-seo-at-chkmecom.html#ixzz3d6YfFT3V Chapter 224 || Korea : Day 8 Part I - Changdeokgung Palace || ~ olahbersama® Blogger Widgets

May 10, 2016

Chapter 224 || Korea : Day 8 Part I - Changdeokgung Palace ||

| Posting by: jie || Photo by : jie |

Bismillahirrahmanirrahim,

Hahaha.. Mengeto nak habiskan entry Korea. Padan muka sendiri.
Maapkan saya. Mood mak yong sekarang kelaut. Bizi dengan kerja. Bila balik rumah selalu niat nak update blog malam-malam tapi tinggal harapan. Kalau ada kerja urgent pun bila sampai rumah semuanya tak pernah menjadi apatah lagila update blog.

Hari ke-8 di Korea.

Pagi-pagi tu breakfast di GuestHouse je. Makan lah bekalan yang ada dan reheat saje. Since hari tu hari last kami jalan-jalan di Seoul maka haruslah mereka membawa aku ke Palace. Dari Guesthouse jalan kaki ke bus station. Sambil jalan sambil menyinggah sambil bergambar.
Turun bas pastu jalan kaki sket dan sampailah ke sini. On the way tu ada jugak nampak few palace kat tepi jalan. Tapi dah ini yang dorang pilih aku ikut je.



Fee masuk.

Changdeokgung Palace - KRW 3,000
Secret Garden - KRW 5,000




Kami tak masuk secret garden so merayau kat area palace je. Kalau ikut plan memang luas kawasan palace ni. Secret garden tu pun masih terjaga dan cantik. pastu sapa nak masuk secret garden ada timing yang tertentu. Ada tour guide. Tak boleh sesuka hati je nak masuk.


View dari pintu masuk. 

Overall, kawasan memang bersih, Arkitekture teliti. Ramai je local yang melawat juga. I wonder muzium negara ramai lagi tak pelancong Malaysia sendiri. Eh aku pegi ye Musium Negara. 3 kali masa sekolah rendah dulu.

Ada area yang boleh masuk ada yang tak. palace ni antara yang tertua kat Korea. Senibina masih sama. Banyak gunakan kayu dengan ukiran-ukiran yang unik. kalau ikut sejarah yang aku baca dah 2 kali dah palace ni terbakar dan dibina semula.



Si Ipah masa ni ade keje plak. So dia duduk je lah mengadap thinkpadnya. Si Nenot pulak tak berapa sihat so malas nak jalan. Jadinye deme berdua tu bayar KRW 3,000 sebab nak duduk je bawah pokok dalam palace tu. Gila kaya deme ni.. hahahaha...

Nasib baik Zita tak berlagak kaya dan menemani Iolls berjalan-jalan dalam kawasan istana ni.





Nampak pulak pokok persimmon / pisang kaki ni. Buah macam ada butuk-buruk sket. Tapi terjaga. Takde sapa pun nak sebok petik buah ke hapa. Takde pun signage larangan petik buah. Tapi aku nak amik pun rasa tak berani. Yelah kang tak pasal-pasal kena petir kat situ jugak. So bergambar jelah aku mampu dengan buah-buah ni.


Ade je pelawat palace yang comel-comel datang pakai hanbok. So kitprang pun amik je lah gambar. Kenagan kan.

Tengahari kami dah gerak keluar. Sebab plan nak pergi Insadong market plak.


Kita sambung kemudian k. Jangan marah...

Ok bai.
Reactions:

0 comments:

Post a Comment

back to top