Read more: http://www.wayneharraz.com/2015/04/how-to-score-100-seo-at-chkmecom.html#ixzz3d6YfFT3V Chapter 28 || Berbuka di Space U8 ~ olahbersama® Blogger Widgets

July 15, 2013

Chapter 28 || Berbuka di Space U8

| Posting by: edi & jie || Photo & Video by : edi | 


Bismillahirrahmanirrahim,


14 Jul 2013, genap 5 hari umat islam berpuasa pd bulan Ramadhan 1434.

Hari tu juga kami sekeluarga berbuka di luar. Mana kami p?.. errr tak jauh pun space U8 yg depa claim the very 1st Eco Mall kat Malaysia ni. Ada di Taman Bukit Jelutong, Shah Alam. Tang mana eco pun aku tak sure, tapi ada laa ayaq pancut+tumbuh2an yg depa tanam kat dalam tu.. tp One Utama pun ada.. lagi besaq dok ada.. tak caya, cer hangpa p tgk kat sebelah Nandos One Utama.. mcm hutan dah aku tgk.. haha..

Decide nak p ni pun last minit. Ye la memandangkan ibu zahin+zahra (Jie) agak keletihan sbb tak berapa sehat, selsema. So kami btolak pun dah agak lewat, kira2 kol 3 ptg camtu. Mula2 cam nak p usha2 and cuci mata dulu kat Plaza Alam Sentral tuk sopping baju raya anak2.. memandangkan bukan niat nak p lagi pun (cadangnya minggu depan). So tetiba tlintas dalam pala otak aku nak p try test tgk Space U8, alaa tempat show Versus tu buat tu.. Versus tu apa? nah p baca tang ni.. 

Sesampainya area Space U8 tu, dari jauh dah nmpak mcm suram ja, yela selalunya shopping complex nak2 lagi area shah alam ni kan, sure berpusu2 org p. Tapi tgk parking lot pun tak berapa nak ramai.. ermm mungkin sebab posa kot.

Pandangan dari luar complex

Keta pun kurang


Bila dah masuk, mmg pun.. agak suram ja dalam tu.. byk lagi kedai2 yg blom bukak wpun pembukaan rasmi spaceU8 adalah pada 24 November 2011, skarang dah hampir 2 tahun masih belom mndapat sambutan. takpa laa itu pengurusan depa laa yg pikiaq.. aku nak cita jaa..



sambil2 tu tnmpaklaa kat ujung dekat dengan side MBO Cinema, ada air pancut tinggi kat situ. Apalaga.. anak aku si zahin tu teruja sgt nak bergambaq kat situ.. dgn bantuan galaxy note aku, snap la bbrapa gambar.


Abg zahin kalu posing...



Zahra dok sibuk nak tgk fountain


Bersebelahan dgn fountain tadi ada gerai2 kecik dibuka.. kitorang pun layan la jap. Dapat laa beli kasut raya si zahin, Adidas wehhh... hahaha celop!. Boleh laa kasut tak tahan lama mana pun, sbb zahin ni cepat pnjang. Nak beli mahai2 tak berbaloi pun.




Ok, jalan punya jalan dalam tu baru setengah jam, dah rasa bosan. Oh dah masuk asar. Tanya ibu zahin+zahra kot2 dia ada nmpak signage kat mana2 direct to Surau. Tetiba my wife teringat kata2 bos dia yg mana Surau shopping complex tercantik dan kemas dekat Space U8 ni laa. Dalam pala otak ku, kemas tu ok.. cantik errmmm biasa laa kot.. takpa laa.. ok jom p Surau.

OTW nak p tu, lalu laa sorang mamat ni mcm org nak p buskin lak aku tgk attire dia..bg voucher buka posa kat kedai dia keja.. katanya di tingkat 3 sebelah bowling. Nama Hardware Cafe. Aku gtau my wife, apa kata kita buka je laa kat sini, kita booking skang (masa tu dah kol 5) sbb booking tutup kol 6.30. Lagipun sini cam tak crowded. My wife setuju. Mamat tu kata lagi, cepat booking bang takut penuh, sbb smlm full house. Errrr.. Ok..  kami p laa naik tingkat 3 dgn niat nak p booking tempat+menu dulu.

smpai tingkat 3, tepi lift tu dah ada bunting kedai tu, siap dgn menu tuk bulan posa. Menu dia dalam Set. Nak ala carte pun takda masalah. Cuma kami nk try yg dah siap set ni.. tak jauh dari bunting tu nmpak laa kedai dia..


JJCM penah datang?
Err... act nama dia Hardware Cafe

masuk ja kedai tu, dia dah offer nak buat member kad. Member kad free ja pun.. buat je laa.. then order laa 

Set D,

1) Siakap Steam
2) Black Pepper Beef
3) Tauhu Jepun masak kicap
4) Telur Dadar
5) Sup Kosong
6) Sirap
7) Kurma

Menu ni untuk 2 orang makan.

Dah siap order dan booking tempat, kami p solat Asar di tingkat 1.
MasyaAllah... mmg cantiklllah... Surau AN-NUR nama diberi. Suasasan surau di diluaq agak malap, lighting pun deem je..but kat dalam (keliling) surau ni, ada aliran air yang akan mewujudkan suasana tenang dan damai. As we all know, air boleh mewujudkan aura yang positif. so pemilihan air untuk diletakkan di dalam surau amat bertepatan sekali untuk kita beribadat di dalam kedamaian. eewaaahh...

Tapi kalau dah namanya bersama Zahin, damai tuboleh duk di tepi. Tambah-tambah bila ada kawan, berlarianlah beliau ke sana sini dengan gelak tawa yang tak henti-henti. Sabo je lah...



Sorry, gmb2 ni agak kelam sket sbb galaxy note takleh set aperture & shutter speed dia. tak sure pasai pa. hahahaha.






Jam menunjukkan pkol 6 ptg, lama lagi ni.. apa kata kita p Giant Sek 13 sat.. kot2 laa ada baju2 murah.. lgpun jarak Giant tu dekat ja dgn Space U8. Jalan punya jalan dalam Giant tu, takdak yg best pun.. 

tgk2 jam dah pkol 7, canteq.. jom p Space U8.

Ok..ni sambungan versi Jie plak....biasela tu..bersama-sama bergotong royong mengabihkan cerita..so bahasa secara amnya akan bertukar....

Lupa nak bgtau, Masa order tu kami dah siap pilih meja untuk berbuka. Happen to be memang ada tempat untuk family dan yang beranak pinak macam kami ni..kira macam lounge la...ada seatee and tempat untuk anak-anak main. semua ada 3 set tempat duduk..keluarga besar gila (12-15 orang boleh duduk, siap ada sinki khas, tv khas, dan toilet khas, keluarga sederhana besar (6-9 orang boleh duduk) dan keluarga kecil (4 orang). kami ambil yang sederhana memandangkan yang kecil telah di booking lebih awal. 

Ibu yang tak berapa sihat, sambil anak2 main kat belakang tu

Bila sampai, orang dah start duduk dan ada meja yang dah serve, termasuklah meja kami. So far rasa ok la...ada kurma dan 4 jenis kueh as complimentary. masa tu menu ikan siakap je yang belum sampai. Zahin & Zahra memang teruja sebab nak main je...duk atas seatee tu, kalau landing silap-silap boleh tido sebab cozy sgt.








Bila dah buka puasa, ikan belum sampai. makan la sikit-sikit. bila ikan sampai, impression pertama aku, errk..kenapa macam rupa ikan terubuk masin je..macam leper je sekeping ikan tu..pastu kitorg order ikan siakap stim..so aku expect ikan tu akan ada kuah2 putih or bahan-bahan lain atas ikan tu..tapi yang sampai ni, ikan sekor yang distim, topping with kuah kaler oyster sauce dan potongan limau 2 keping. <-- gambar hidangan tak amik sbb kecewa 

muka dah rasa tension time nih...aku suh ayah ZZ perah limau cepat-cepat. Dia kata rasa dulu entah-entah dah memang masam. Pastu dia rasa.."ok kena letak limau.." hahaha...

masa makan ikan tu mula2 ok lagi..kitorg start makan dari belah ekor tu..bila nak makin naik ke kepala, rasa cam hanyir plak. Edi ni kalau ikan hanyir dia pantang sikit. macam aku, kalau setakat sikit-sikit aku bedal je malas nak memilih sangat. jenis bangsa tolak batu ngan kayu je...But just imagine kalau aku pun takleh nak telan tu kira macammana tu? so ikan tu hanya habis 40%, tak luak langsung sebelah lagi...sambil2 tu, ayah ZZ kata " u masak lagi sedap syg". Ko bayangkan aku ni masak ala2 je bukan taraf chef tapi restoran besar ni pun tak boleh nak rasa ke ikan tu before serve..aptb betoi....

serious rosak mood..dah la selsema, sakit tekak. dapat plak siakap yang tak best. aku suruh Edi complaint tapi dia malas. Oh, kat sini pun ada jeruk Pak Ali dari penang tu..dia letak je dan kita boleh ambil ikut soka hati.

so overall, point yang aku boleh bagi kat sini:

Meal : 5/10
Service  : 7/10 (ok la sebab ikan je yang lambat sikit)
Facilities: 8/10

Point di atas adalah berdasarkan set yang kami order saja ya..mungkin set lain memang marvellous/ meletop. so tak boleh nak judge keseluruhan cafe ni just for our dish sahaja.

Adakah kami akan ke sini lagi? Mungkin tidakk..sebab space U8 ni tak best melainkan surau dan kipas besar itu sahaja. Tak tahulah kot-kot 2-3 tahun lagi tempat ni jadi macam One Utama pulak kan..who knows..

Sedikit caption, gmbar2 anak2, video waktu kitorang tgh melantak, depa layan kawan2 baru.

Enjoy...












ok bai. 


Reactions:

2 comments:

  1. org pi hantaq balik ikan hanyir tu kat depa suruh rasa tengok.

    ReplyDelete
  2. Dok terpkiaq gak k ti, tp sbb masa tu masing2 malas nak amik port, sbb layanan dia macam kira ok laa.. tu yg jadi sejuk ati.. lagpun mmg takdak planning dah nak p sini lagi hihi

    ReplyDelete

back to top