Read more: http://www.wayneharraz.com/2015/04/how-to-score-100-seo-at-chkmecom.html#ixzz3d6YfFT3V Chapter 208 || Korea Getaway : Day 2 Part 3 - Suncheon Bay National Garden || ~ olahbersama® Blogger Widgets

November 26, 2015

Chapter 208 || Korea Getaway : Day 2 Part 3 - Suncheon Bay National Garden ||

| Posting by: jie || Photo by : jie |

Bismillahirrahmanirrahim,

Korea: Day 1 Part I
Korea: Day 1 Part II
Korea: Day 2 Part I
Korea: Day 2 Part II

Kita sambung journey. Yang nak baca entry lepas boleh klik kat atas. Masih di Suncheon Bay. Kita start dengan cross Dong-Cheon River. 

Jambatan kat situ diberi nama 'dream bridge'. menghubungkan 2 kawasan. Jambatan dibuat menggunakan 'shipping containers' yang dah berusia 30 tahun (pada waktu tu). Refer cerita kat bawah lah senang cerita...


The Expo grounds is divided into two with Dong-cheon River cutting down the middle, and the Dream Bridge connects the two

sides—the main site on one side and the Wetland Center on the other. Using thirty old shipping containers, the bridge was designed with the hopes of a perfect ecological city in mind. 

The bridge itself is a work of art that houses the world’s first art gallery on a bridge.

The installation artist Kang Ik-jung who designed the Korea Exhibition Hall at the 2010 Shanghai Expo designed this bridge with “renewal and circulation of resources” in mind. He wanted the bridge to be easily accessible and an inspiring place for visitors to reflect on the environment and nature, and Suncheon Bay and the garden of the world.

So the bridge was decorated with 145,000 drawings by children from all over the world in hopes that their dreams will be carried off in the wind and be shared with many.

The Dream Bridge connects people with nature, nature with cities, and the dreams of those who live in cities. A symbol of hope for the continued preservation of Suncheon Bay, a gift from Heaven, it is our wish that our dreams will come together here to become one.

Dream Bridge. Image from HERE




All the children drawings. Cute Mute je. Kata all over the world. But sekilas pandang tak nampak la pulak dari Malaysia. I assume ada. 

Ada 2 laluan. Kiri dan kanan. Nak lalu tengah pun boleh. Tu aku close up sikit seni yang di belah luar pulak. Kreatif kan. Gigih ni. 

Kalau aku, memang tak jadi la sekeping pun. 

Seberang sana pun luas yang amat. Pencinta Flora memang boleh duduk sini dari pagi sampai petang la. Takpun berhari-hari kalau campur REED FIELD. Jom tengok gambar je lah. 


Dalam ni Chinese Garden. 












BongHwa Hill





As always. Kami jalan dulu. 2 orang lagi di belakang. Muahahaha.



Pandangan masa nak naik. 

Dah smpai atas. Baru lepas hujan masa ni. Tapi tak lebat pun..



Dah menurun...Pandangan side kanan...


Pandangan side kiri..

Kaki sapa tak pakai kasut ni. The other side kepala orang. Malam-malam kalau nampak seramm jugak..



Walaupun besar, tempat ni bersih. Bersih sangat. Takde plak nampak cleaner pun.Padahal pengunjung punyalah hazabedah ramai. 

Balik ni kena lalu balik dream bridge untuk jalan pulang. Zita sampai berhenti rehat. Penat jalan. Haha...

Sampai kereta terus solat dan zasss ke Mua. Sesat jugak la even pakai GPS tu. Bukan sesat sangat tapi asik la terlepas exit. Haha.. 3 kali pusing tempat yang sama. Sampai nak bayar duit tol pun pening.

Kat sana ada few tol yang takde operator tapi kena masuk duit macam vending machine. Kalu punya pasal masuk syiling pun huru hara. Haha..

Sampai hotel pun memang owner tunggu kami je. Dah lewat malam kan. Dah la Muan ni pekan kecik je. Memang cepatlah sunyi. Sampai hotel mandi-mandi dan makan MAGGI + bubur nasi. Sedap dan nikmat sangat rasanya. 

Esok pagi baru start aktiviti lain pulak. nanti kita sambung.

Sebagai penutup, terimalah gambar yang aku google untuk tatapan diri sendiri yang kempunan nak ke ECOLOGICAL PARK yang 28km2 tu. Tak best la kempunan sorang-sorang ye dok. T___T.






ok bai. 



Reactions:

0 comments:

Post a Comment

back to top