Read more: http://www.wayneharraz.com/2015/04/how-to-score-100-seo-at-chkmecom.html#ixzz3d6YfFT3V Chapter 204 || Korea Getaway Day 2 - Part I : Suncheon Filming Set || ~ olahbersama® Blogger Widgets

November 20, 2015

Chapter 204 || Korea Getaway Day 2 - Part I : Suncheon Filming Set ||

| Posting by: jie || Photo by : jie |

Bismillahirrahmanirrahim,

Pagi tu bangun awal. 5.30 pagi dah Subuh. Pastu bergolek-golek atas katil, tetiba semua tertido balik. Pukul 9 baru bangun. Padan muka. Siap-siap dan terus check out.

Kami packing siap-siap jugak makanan untuk dimakan dalam kereta. More to jajan la. Snikers/ M&M/ candy. Pastu pegi 7E cari susu pisang. 

Agenda pagi tu nak ke Suncheon Film & drama set. Kalau peminat running man tau lah yang dorang pun pernah ada shoot kat sini. Siri mana aku pun tak tau. muahahaha...

Filming set ni tutup sehari dalam seminggu. Waktu tu lah kami rasa digunakan untuk maintenance & shooting (kalau adalah). Hari apa tak ingat dah. Forgive me. 

Kami kesana dengan kereta. So guna pakcik GPS je. Kalau google banyak yang bagi direction naik bas. So kalau nak travel solo pun takde hal. Janji semangat mau kental. 


Introduction. Taken form HERE
This open film set is located in Jorye-dong, Suncheon. It consists of three villages each representing a different era from the 1950s to the 1970s. It has approximately 200 houses and is the largest film set in Korea. The realistic sets bring about memories of people’s youth, while younger visitors can learn about Korea’s history. It therefore attracts a large number of families.

The streets of Suncheon in the 1950s have been perfectly recreated. There are the major theater, Jeil Brewery, and the fire station. In the 60s and 70s film sets, visitors can view scenes from Seoul’s history, such as daldongne (residential towns for poor families in uphill areas of Seoul) and shopping streets from the city’s outskirts.

Inside the film set, visitors can enter into the spirit of the place by eating buchimgae (pan-fried foods) and dotorimuk (acorn gelatin) at a traditional open Korean tavern, and it’s fun to look for the houses that were featured in some of Korea’s most popular dramas. In the spring, the Woldeung orchard with its outdoor film has beautiful apricot and peach blossoms in the spring.

Tiket masuk - 3000 Won. 

Jom tengok gambar. Jangan muntah ok. Saje dump semua dalam ni. Malas nak buat part II untuk film set. 

Kasut putih tu dah berkubur di Korea. Huhuhu


Kira duit. Nak bayo tiket masuk. Yang sorang lagi duk asik amik gambar.
  


Kalau ikutkan blog banyak yang mention pengunjung tak ramai. 
Aku syak crowd ni wujud lepas 'running man' shooting kat sini. 
RAMAI HOKEH. Local tourist je tapi sesak. 

Geng meriam. Ni kat luar pintu masuk. Berlakon memang tak payah suruh...


Entrance. 

Zita dia nak nampak flawless sebab tu bila wefie dia duk depan sekali.
Notes5 katanya....

 Masuk dulu kat sini. Boleh dapat info filem apa.. lokasi kat mana. Ada english version. 




Bengkel kereta. 

Kat atas tu pun boleh bergambar. Tapi tak naiklah. 




Kedai kek. Kat tepi tu ada info guna lokasi ni untuk drama apa. Since I'm not into Korean drama (yet) so memang tak usaha nak ambil info. Muahahaha.. Kesian aku. 

Pengunjung sini 99% local. Untuk yang aku nampak aritu la... pastu dorang kalau datang ramai-ramai baju baju ikut 'theme' masing-masing. Yang couple dengan baju sedondon. Pastu ajak bergambar pun sporting.

Kami semua menyesal masa tu sebab tak bawak & tak pakai baju kurung ramai-ramai. 

POS dihatiku.... Gittew. 



Area sini ada dalam scene filem Gangnam Blues aka Gangnam 1970. Ni pun aku google. 



Image from HERE. [KLIK]



Image from HERE [KLIK]


Image from HERE [KLIK]





Mula mendaki...


Rehat sat kat rumah ketua kampung. 

Tempayan banyak tu buat simpan kimchi. Musim sejuk boleh makan. 


Kecik-kecik je rumah. Golongan low profile gitulah. Kalau kat Malaysia dah kira miskin ni..







1 for the album. 

Model pusing kiri kanan. 



Pantang jumpa. peti pos je punnn...

Model spotted di tengah-tengah alam. 

Kalau amik panorama mode sure boleh dapat macam ni. Apsal la tak terfikir masa tu. Yelah orang ramai benau. 



 Duk sekodeng couple baju belang tu. pakai tripod amik scene kiss bawah pokok. Hahaha..


Cinema. Macam wayang kita zaman dulu-dulu jugak. 

Macam budak sekolah kan.. Ntah-ntah baya kitorang. 
Ni kira geng bas sekolah lah. 
Padahal bukan ikut robongan sekolah pun. LOL. 





Portable fire extinguisher yang elok di tempatnya. Kalau kat Malaysia??? HHmmm.... silap-silap sehari je elok kat situ...


Before Balik. 


Bai bai Suncheon Film & Drama Set. 
Habis ni kami terus zass ke satu lagi lokasi lain plak. Pun jenuh berjalan kaki kat kawasan tu. Luas bebeno. 
Lunch? Makan je apa yang ada. Jajan banyak. Apedehal...

ok bai. 















Reactions:

0 comments:

Post a Comment

back to top