Read more: http://www.wayneharraz.com/2015/04/how-to-score-100-seo-at-chkmecom.html#ixzz3d6YfFT3V Chapter 9 || Tutorial : Camna nak split file besar kepada pecahan kecil ~ olahbersama® Blogger Widgets

June 13, 2013

Chapter 9 || Tutorial : Camna nak split file besar kepada pecahan kecil

| Posting by: edi || Photo Edited by : edi | 


Bismillahirrahmanirrahim,

Kadang2 kita rasa nak memuat naik atau berkongsi fail yang sebesar 500MB, 1GB dsb dengan rakan-rakan dgn menggunakan perkhdmatan/program perkongsian dgn mudah atau senang cita kita nak memuat naik fail dalam serpihan2/pecahan2 kecil, supaya ianya senang tuk diuruskan. But HOW?? .... meghaban aku ni.

Ok laa, WinRAR antara tools terbaik untuk melaksanakan tugasan tu.. bukan ja nak pecahkan fail besar dalam beberapa serpihan tp ia jg untuk memampatkan fail2 tersebut bile dah dipisahkan.(serpihan). <-- tp yang ni aku lebih sujka guna HJSPLIT.. next chapter laa aku ajaq..


Berikut adalah kaedah2nya untuk memecahkan fail yang besar ke dalam beberapa fail2 kecil:


Step 1 : Untuk mula nak create file serpihan, Klik kanan (Right Click) pada fail yang nak dipecahkan, kemudian pegi kpd Add to archive mcm gmb disebelah... ini aku cuba nak splitkan file movie dari filem Rock O, yg tak best tu haha ...
Contoh dari File yang bersaiz 353 MB



Step 2 : WinRar secara automatik akan assign nama file mengikut nama file yang nak dilakukan pemecahan. Jika nak tukar kepada nama lain dipersilakan




Step 3 : Di bawah pilihan Split to volumes, bytes, sama ada nak gunakan saiz yg ada dalam preset pada dropdown list tuatau boleh gak taip volume baru. SO kalu contoh file ni 353MB, nak pecah kepada 50MB tiap file, so you ols akan dapat 353/50 = 6 ke 7 file RAR. Nilai yang lain korang pikir sendirilaa.. dahtu tunggu lagi, klik laa OK. Option lain jgn kacau





STEP 4 : Tunggu dalam bbrapa saat , kemudian RAR akan create proses pecahan file tadi kepada file2 kecil. Proses ni depends pada saiz file asal tu, kalu besar lama laa sket.. 



Ok tak apa yang aku share ni?.... 

Next, aku akan bg tips camna nak satukan file2 yang kecik jadi satu file yang asal..
Reactions:

0 comments:

Post a Comment

back to top